Jakomäen sydän

 • Sijainti

  Helsinki

 • Rakennuttaja / tilaaja

  Helsingin kaupunki / NCC Suomi Oy

 • Valmistumisvuosi

  2020

 • Neliöt

  5000 m²

Tehdyt työt

Urakoimme kohteeseen viherkattoa käännetyllä rakenteella 3500 m2 sekä villakattoa 1500 m2.

Katso video Jakomäen sydämen kattoprojektista:

Lisätietoa kohteesta Helsingin kaupungin lehdistötiedotteesta >

Lue Kekkilän Vehreä-lehdessä julkaistu artikkeli Jakomäen Sydämestä > Haastattelussa mukana AL-Kattojen Pauli Niskanen ja Nordic Waterproofingin Kerabit-tuoteryhmpäällikkö Jaana Valjus.

Vaativatkin viherkattokohteet onnistuvat yhteistyöllä

Jakomäen sydän on uusi monitoimitalo, josta löytyvät saman katon alta niin päiväkoti, koulu kuin nuorisotilat. Suuren rakennuksen katolla on yhteensä 3 500 neliötä viherkattoa, jonka tehtävänä on pidätellä vesimassoja riittävästi niin, että viemäreiden kapasiteetti kestää kovimmatkin sateet. Viherkatto toteutettiin onnistuneesti AL-Kattojen, KH-Partion ja Kekkilän tiiviillä yhteistyöllä. 

– Tämä on yksi suurimmista viherkattokohteista, mitä AL-Katot on tehnyt, kertoo AL-Kattojen työmaapäällikkö Pauli Niskanen.

AL-Katot toimi Jakomäen sydämen kattourakoitsijana, KH-Partio vastasi varsinaisen viherosuuden tekemisestä ja Kekkilä toimitti kasvualustat.

– Viherkaton suurin tarkoitus on pidätellä vesimassojen valumista viemäreihin niin, että viemäreiden kapasiteetti tulisi riittämään, Niskanen jatkaa.

 

KH-Partio vastasi viherosuuden toteutuksesta

Kun AL-Katot oli saanut katon omalta osaltaan valmiiksi, astui vuoroon KH-Partio.

– Viherkattotöissä me olemme käyttäneet KH-Partiota, joka on tässä vuosien varrella todettu hyväksi yhteistyökumppaniksi, Niskanen sanoo.

Valmiin viherosuuden paksuus on noin 10 cm. Vedeneristeiden ja juurisuojakermin päälle asennettiin viherosuuden alimmaksi kerrokseksi salaoja-kuppilevyt, joiden päälle tuli suodatinkangas ja suodatinkankaan päälle taas itse viherkattomulta.

– Siinä vaiheessa, kun saimme tietää, että kohteen suunnitelmissa on viherkatto, niin ei tarvinnut montaa kertaa miettiä, että otanko puhelimen käteen ja soitan Kekkilälle. Tiesin jo, että heiltä löytyy sopiva kasvualusta, Maksaruohokattomulta PLUS, muistelee KH-Partion työpäällikkö Jani Laine.

Maksaruohokattomulta pidättää vettä ja ravinteita

Viherkatot ovat yleistymässä voimakkaasti ja tätä silmällä pitäen Kekkilä on suunnitellut sopivia tuotteita erilaisille viherkattotyypeille.

– Meillä on Maksaruohokattomulta PLUS, joka on suunniteltu viherkattotyypeille 1 ja 2. Sitten meillä on Kattopuutarhamulta PLUS, joka on viherkattotyypeille 3 ja 4, kertoo viherrakentamisen tuotepäällikkö Paulina Nyberg Kekkilästä.

– Kattokasvualustoilta vaaditaan sekä keveyttä että kasvua tukevia ominaisuuksia ääriolosuhteissa. Olemme suunnitelleet tuotteen, joka on kevyt kattorakenteille, mutta samalla pidättää vettä ja ravinteita, Nyberg iloitsee.

Onnistunut lopputulos tehtiin yhdessä

AL-Katot on tehnyt paljon viherkattoja erityisesti pääkaupunkiseudulla – joka vuosi aina edellistä useampia. Jakomäen sydämen kokoisia isoja kohteita tulee kuitenkin harvemmin vastaan.

– Usein teemme viherkattoja esimerkiksi kerrostalokohteiden autotallien tai -katoksien katoille, jotta kerrostalon asukkaat näkisivät hieman vihreää, Niskanen sanoo.

– AL-Katot pystyy kuitenkin toteuttamaan vaativatkin viherkattokohteet hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa. Tämä kohde on hyvä esimerkki siitä, Niskanen hymyilee.

 • Kerro korjattavasta kohteesta, esimerkiksi pinta-ala ja sijainti
 • Drop files here or
 • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Pyydä tarjous Pyydä tarjous Ota yhteyttä Ota yhteyttä