As Oy Höyrykatu 8 ja As Oy Tenderinlenkki 8

 • Sijainti

  Helsinki

 • Rakennuttaja / tilaaja

  JM Suomi Oy

 • Valmistumisvuosi

  2021

 • Neliöt

  4700 m²

Tehdyt työt

Urakoimme kohteisiin 1 050 m2 viherkattoa, 540 m2 viherkattoa käännetyllä rakenteella, 270 m2 villakattoa sekä 2 900 m2 pihakansien vedeneristystä.

Kuvat: KH-Partio / Jani Laine

Viherkatot kruunaavat näyttävät kerrostalot Pasilassa

Pasilan juna-aseman läheiselle kehittyvälle asuinalueelle nousi vuonna 2021 kaksi komeaa asuinkerrostaloa, joiden kruununa on kaunis, kestävä ja käytännöllinen viherkatto. AL-Katot urakoi kohteiden katot sekä pihakansien vedeneristyksen.

Vesikattojen viheristutusten alla piilee vankka kattorakenne. Alimpina kerroksina on höyrysulku ja kevytsora, jonka päälle on valettu 50-millinen betonilaatta. Betonilaatan päällä on vedeneristyksenä kolme kerrosta bitumikermiä, joista päällimmäinen on juurisuojakermi. Vedeneristyksen päällä on vielä salaojamatot sekä kasvualusta ja istutukset.

Terassien viherkatot toteutettiin käännettynä rakenteena. Kaatovalun sekä veden- ja lämmöneristyksen päällä on teräsbetonilaatta ja viheristutukset kasvualustoineen.

Kohteessa toteutettiin lisäksi konehuoneen tavanomainen villakatto sekä pihakansien vedeneristys.

 

Istutusten alla olevat rakenteet ratkaisevat katon toimivuuden

Viherkaton toimivuuden näkökulmasta tärkeintä ei ole viheristutukset, vaan näkyvän pintakerroksen alapuolinen rakenne ja sen ammattitaitoinen toteutus.

– Viheristutusten alla on kestävä katto, jonka vedenpitävyys testataan normaaliin tapaan vedenpainekokeella. Vasta sen jälkeen asennetaan salaojamatot, kivet, mullat ja istutukset, AL-Kattojen työmaapäällikkö Xhavit Abazi kertoo

Tavanomaisen vesikaton ja viherkaton eroavaisuus tulee esiin vasta kun katto on valmis.

– Viherkaton ero tavalliseen kattoon verrattuna on ehkä se, että se vaatii omanlaistansa hoitoa. Uutta viherkattoa pitää kastella alkuun, jotta viheristutukset juurtuvat hyvin, Xhavit muistuttaa. Muuten viherkattoa huolletaan samassa tahdissa kuin tavallisenkin eli keväisin ja syksyisin.

 

Sujuva kattoprojekti

Kattourakkaa oli pääosan ajasta tekemässä 6–7 AL-Kattojen ammattilaista. Kun yhteistyökumppanimme KH-Partion viherrakentajat tulivat mukaan, pääluku nousi kymmeneen. Xhavit kertoo, että projekti sujui suunnitellusti.

– Meidän puolestamme kaikki meni aikataulujen mukaisesti, ja asiakkaan edustajatkin olivat tyytyväisiä sekä töiden sujuvuuteen että lopputuloksen laatuun, Xhavit kertoo.

Pasilan kerrostalojen urakka oli palkitseva myös Xhavitille itselleen.

– Ensinnäkin on mahtavaa, kun edustaa yhtiötä, joka on toteuttaa ihmisille hienoja ekologisia kattoja. Mieleen nousevat hyvät muistot joka kerta kun näen ne talot, joita olen saanut olla mukana tekemässä.

– Ennen kaikkea olen ylpeä siitä, että meidän osaltamme kaikki meni hyvin myös asiakkaan edustajien mielestä. Siitä jää aina hyvä mieli, kun asiakkaan puolella ollaan tyytyväisiä töiden sujuvuuteen, lopputuloksen laatuun ja budjetin pitävyyteen. Kun kumpikin osapuoli on tyytyväinen, on todennäköistä, että tavataan seuraavallakin työmaalla, Xhavit summaa.

 • Kerro korjattavasta kohteesta, esimerkiksi pinta-ala ja sijainti
 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 4 MB, Max. tiedostot: 5.
  • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  Pyydä tarjous Pyydä tarjous Ota yhteyttä Ota yhteyttä